top of page
Foto van schrijverMargot

Deel 3: Rol van de ouders bij het kind met een eetstoornis

Bijgewerkt op: 6 jun.

Wat bepaalt welke opvoedingsstijl je als ouder hanteert?

Wat nu de oorzaak is van welke opvoedingsstijl je als ouder hanteert, is een complexe vraag waar geen éénduididig antwoord op gegeven kan worden. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol in het bepalen van de opvoedingsstijl van de ouders. Zo spelen zowel de 5 grote persoonlijkheidskenmerken van de ouders (Conger & Conger, 2002; Shucksmith et al., 1995) als de opvoedingsstijl van de ouders van de ouders een rol (Conger & Conger, 2002; Prinzie et al., 2009). De kenmerken van de kinderen oefenen ook een invloed uit op de opvoedingsstijl van de ouders. Dit kan gaan over de geslachtsidentiteit, het temperament van het kind, de gezondheidsstatus van het kind, etc. (Belsky, 1984; Kerr et al., 2009). Tot slot spelen sociaal-culturele kenmerken, zoals religie en economisch welzijn ook een rol bij hanteren van de opvoedingsstijl (Conger & Conger, 2002; Eisenberg et al., 2008).  

 

 

Wat kan ik als ouder doen?

Onderzoek toont het belang aan van het evalueren van jouw opvoedingsstijl aangezien het mogelijks een factor kan zijn in het ontwikkelen en/of het onderhouden van verstoord eetgedrag en een eetstoornis. Uiteraard is opvoeding niet de enige factor die hier in meespeelt. Om zicht te krijgen op de andere factoren die meespelen, is verder onderzoek nodig (Kohli, 2023). Idealiter laat je je begeleiden wanneer je je opvoedingsstijl onder de loep neemt. Op deze manier krijg je gepersonaliseerd advies mee rond dit thema van een professional. Hier vind je een lijst van zorgverleners die jou hierbij kunnen helpen.

 

 

Therapie voor jou als ouder

We weten nu dat er een verband is tussen de opvoedingsstijl van de ouders en de ontwikkelig van een eetstoornis bij het kind. Het is echter moeilijk om als ouder preventief hiervoor in therapie te gaan. In een ideale wereld doet elke ouder, voordat er effectief kinderen op de wereld gezet worden, onderzoek naar welke manier van opvoeden het meest gunstig is voor het kind. In de realiteit zien we dat dit niet gebeurt. Een eetstoornis voorkomen is ook niet zo gemakkelijk gezegd als gedaan. Een eetstoornis is een complex samenspel van verschillende factoren en de (thuis)omgeving kan er daar één van zijn. Ik focus me hier niet op hoe je als thuisomgeving daar preventief een rol in kan spelen.

 

Wanneer je bij je kind signalen ontvangt van verstoord (eet)gedrag, een eetprobleem of een eetstoornis, onderneem je als gezin best actie. Als we het hebben over de rol van de ouders in dit verhaal, dan kan gezinstherapie een goede optie zijn. Gezinstherapie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Merk je als ouder een verstoring op in het algemene gedrag van je kind? Of voel je dat er algemene spanningen zijn tussen de gezinsleden? Dan kan systeemtherapie een optie zijn voor jullie. In systeemtherapie wordt het gezin als geheel bekeken waarbij elk gezinslid een losstaand individu is dat in interactie gaat met de andere gezinsleden. Het doel van deze therapievorm is om deze intereacties onder de loep te nemen en deze te verbeteren zodat de relaties binnen het gezin er ook op vooruit gaan. Het is als gezin zeker een goed idee om te verkennen of systeemtherapie een helpend onderdeel in de begeleiding van de eetstoornis kan zijn (Pasi & Pauli, 2019). In deze lijst vind je een website waarin je een systeemtherapeut voor jouw regio kan raadplegen.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont daarnaast aan dat de Maudsley methode, ook wel Family Based Treatment genoemd, een helpende therapievorm kan zijn binnen de behandeling van eetstoornissen (Couturier et al., 2012; Loeb & Le Grange, 2009; Rienecke, 2017; Schmidt et al., 2020). Deze therapievorm is specifiek gefocust op het aanpakken van de eetstoornis waarbij de ouders en het kind betrokken zijn. Jammer genoeg zijn er momenteel nog geen therapeuten in Vlaanderen die op hun website duidelijk vermelden dat ze deze manier van werken toepassen. Wel kan je er al wat literatuur rond terugvinden. In deze lijst vind je enkele boeken voor ouders die deze methode als basis hanteren.



Literatuurlijst

Hier vind je de literatuurlijst terug.

Comments


bottom of page